Over ons – Geschiedenis

Geschiedenis van Wereldwinkel Borger-Odoorn

 

1997

Een groep betrokken mensen, o.a. uit de NOVIB en het ZWO-werk van de Protestantse gemeenten maken de eerste plannen om een Wereldwinkel in Borger te openen.

 

1998

Inmiddels is er een bestuur gevormd en op 16 februari 1998 wordt officieel de Stichting Wereldwinkel Borger-Odoorn opgericht. De betrokkenen gaan naarstig op zoek naar een pand en de benodigde financiën. Gelukkig zijn er een aantal mensen die dit mogelijk maken dankzij giften en renteloze leningen.

Het bestuur en de vrijwilligers, die zich inmiddels gemeld hebben, verdiepen zich in alle ‘ins en outs’, die een dergelijk project met zich meebrengt.

In december krijgt de Wereldwinkel haar eerste grote opdracht en worden 600 kerstpakketten in de voormalige huishoudschool ingepakt.

 

1999

Na een lange zoektocht en een grote verbouwing wordt onze winkel aan de Hoofdstraat 55 te Borger van inventaris voorzien, ingericht met een uitgebreid assortiment en opent ze haar deuren op 6 mei 1999. De toenmalige Burgemeester Mevrouw Slagman verricht de opening en is de eerste klant van onze prachtige winkel.

De winkel trekt veel klanten en al spoedig staat Wereldwinkel Borger-Odoorn in de top 10 van alle Wereldwinkels in Nederland als je kijkt naar de jaaromzet.

 

2004

In januari 2004 ondergaat Wereldwinkel Borger-Odoorn een grote ‘make-over’: De Transformatie.

Dit betekent dat de Wereldwinkels in Nederland een gemeenschappelijke huisstijl gaan gebruiken, waardoor de Wereldwinkels landelijk herkenbaar worden: dezelfde uitstraling met warme kleuren en vergelijkbare winkelinventaris. Elke winkel blijft echter zijn eigen assortiment voeren en afhankelijk van het pand zijn eigen identiteit behouden. In februari heropent onze winkel.

 

2009

Op 6 mei 2009 bestaat Wereldwinkel Borger-Odoorn 10 jaar en dit wordt met een groots feest gevierd: een extra bijlage van Week in Week uit, live-muziek, riksja als taxi en vele activiteiten rondom de winkel, zoals die ook tijdens de jaarlijkse wereldwinkeldagen worden gehouden .

 

2010

De volgende vernieuwende fase in de ontwikkeling van de winkel dient zich aan: in december 2010 gaat de website van Wereldwinkel Borger-Odoorn het World Wide Web op!

 

2013

Wereldwinkel Borger-Odoorn wordt opnieuw ingericht. De uitstraling van de winkel wordt eigentijdser. Met frissere kleuren, een nieuwe indeling en een (deels) vernieuwd assortiment kunnen we nog meer klanten van mooie en eerlijk geproduceerde cadeaus, gebruiksvoorwerpen en levensmiddelen voorzien. Met de vernieuwde winkel dragen we de Fair Trade gedachte ook meer uit naar een jongere doelgroep.

 

2014

Begin 2014 nemen we een nieuw kassasysteem in gebruik. Alle artikelen worden gescand en zo wordt de aankoop, de voorraad en de verkoop geregistreerd. We krijgen hiermee meer zicht op onze bedrijfsvoering.

In de loop van het jaar nemen we afscheid van onze betaalde winkelcoördinator, en worden we weer een 100% vrijwilligersorganisatie. De medewerkers zetten een stapje extra om al deze veranderingen mogelijk te maken.

Eind 2014 zeggen we ons lidmaatschap op van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Dat heeft een aantal wijzigingen tot gevolg voor onze winkel, en het is een moment van bezinning op onze positie in de wereld van fair trade.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+