Materialen en onderhoud

 • POLYSTONE

Polystone of RBeeld-man-kust-vrouw-polystone-11cmesin bestaat uit gemalen steen (o.a. graniet, marmer, soapstone) wat wordt vermengd met een vloeibaar kunsthars.
Door het vermengen van de steen met het kunsthars ontstaat een gietbaar mengsel. Dit mengsel wordt gegoten in een rubberen mal van bijvoorbeeld een beeld. Na uitharding wordt het beeld uit de mal verwijderd. De scherpe uitsteeksels en randen van het beeld worden verwijderd, het wordt in meerdere stappen geschuurd en vervolgens gepolijst. Hierna wordt het beeld met de hand geverfd, gedroogd en opnieuw gepolijst. Het resultaat is een beeld dat zo hard en sterk is als steen en ook zo aanvoelt.
Polystone heeft het voordeel dat er geen vocht in kan dringen zodat het als materiaal erg geschikt is om buiten te laten staan.
Uiteraard moet je bij gekleurde objecten wel rekening houden met wat verbleken van de kleur van de verf in de loop van tijd

Onderhoud van Polystone:

Polystone kun je het beste schoonmaken met een vochtige doek of kwastje. Polystone figuren kun je beter niet met een schoonmaakmiddel schoonmaken, omdat daar chemische stoffen in zitten die de kleuring kunnen aantasten.

 • SERPETIJN

serpetijn

Het metamorfe gesteente Serpentiniet is een vooral door hydrothermale activiteit omgezette peridotiet.
Van een afstand is het gesteente in het landschap herkenbaar als een schaars begroeid, grijsgroen eiland dat uit de frisgroene vegetatie eromheen oprijst. Het gesteente bestaat naast amfibool vooral uit het mineraal serpentijn. Dit olijfgroene tot grijsgroene mineraal, met een hardheid van 3 tot 5 is ontstaan uit omzetting van de mineralen olivijn en pyroxeen. Net als het mineraal serpentijn, is ook de naam van het gesteente serpentiniet afgeleid van het Latijnse woord serpens, dat “slang” betekent.
Serpentiniet kan gevonden worden in gebieden waarin gesteenten als peridotiet of mafische gesteenten als gabbro of basalt omhoog zijn gekomen en door verhoging van temperatuur gemetamorfoseerd zijn tot serpentiniet. Voorbeelden zijn orogenen als Griekenland, de Alpen en de Rocky Mountains.
Serpentinietgesteente bevat relatief veel metalen, met name chroom en nikkel, die voor veel plantensoorten schadelijk zijn.

Onderhoud van serpentijn

Kleine krasjes zijn weg te werken door ze in te wrijven met blanke meubelwas of kokosnootolie. Is er een diepere kras of een stukje uit het oppervlak weg, dan dient dit eerst bijgewerkt met schuurpapier en desnoods een vijl. De basis van het bewerken is om van grof naar fijn te werken. Dus vijlen, dan grof schuurpapier gebruiken naar steeds fijner schuurpapier. Om het oppervlak echt glad te krijgen worden de laatste bewerkingen nat uitgevoerd met waterproof schuurpapier fijnheid 200 en 400. Nu dient de plek en het gebied daaromheen goed egaal heet gemaakt te worden, bijvoorbeeld met een brander of krachtige föhn.
Is het beeld goed heet, dan kan de plek ingewreven worden met was. Na afkoelen goed nawrijven met een zachte doek.
Als het beeld voldoende heet is geweest, zal het behandeld oppervlak volkomen egaal opgenomen zijn met de rest van het beeld.
Mocht dit niet zo zijn, dan is het beeld onvoldoende warm geweest en dient dit herhaald te worden.

 • SPEKSTEEN
  speksteenAndere namen voor deze steen zijn Zeepsteen, Gorarasteen, Soapstone en kisisteen.
  De officiële naam is Steatiet. Speksteen is een zachte steensoort, die makkelijk te bewerken is. Met eenvoudige gereedschappen en simpele technieken zijn er prachtige beeldjes mee te maken.
  Het wordt in alle werelddelen in veel variaties gevonden, waarbij hardheid, kleur, structuur en consistentie afhankelijk zijn van de vindplaats.
  Als men de Steatiet gaat vijlen blijft er talkpoeder over. Dit wordt voor vele doeleinden gebruikt.

Onderhoud:
Bijenwas is goed geschikt voor poreuze stenen. Deze was voorziet de steen van een beschermlaag en kan gebruikt worden om doffe plekken op te poetsen. Als het beeld dof van kleur wordt of door het buiten staan aanslag heeft, kunt u het zelf opnieuw in de was zetten. Wanneer het beeld buiten staat, spoel het dan eerst af, zodat het zand eraf is.
Het beeld dan voorzichtig met een vochtige doek reinigen, gebruik evt. een beetje afwasmiddel. Het beeld in heel warme zon (30 graden), met een föhn, met heel heet water of in de oven (10 minuten op 50 graden) warm laten worden en dan de nieuwe waslaag aanbrengen met een zachte doek, die geen krassen achterlaat. Doordat het beeld warm is trekt de was goed in de steen. Even laten intrekken en dan opwrijven/ uitpoetsen met een zachte doek. Kleine beschadigingen aan een beeld zijn eenvoudig wat bij te werken met deze was. Een beetje was met een doekje uitwrijven op de plaats van de beschadiging kan soms al voldoende zijn.

 

 • MAHONIE 

mahonieMahonie hout komt van de boom Swietenia mahagoni. Deze komt oorspronkelijk uit het Caraibisch gebied tot Florida.
De boom wordt gemiddeld 40 tot 50 meter hoog met een diameter van 75 tot 150 cm. De 15 tot 30 meter lange takvrije stam is recht en cylindrisch.
Het hout is roodbruin van kleur met een fijne nerf en is makkelijk te bewerken. Na verloop van tijd wordt het hout donkerder.

Onderhoud: Af en toe inwrijven met plantaardige olie.
Het hout kan niet in de vaatwasser.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+